Ce este evaluarea?

Ce este evaluarea?

Una din functiile de control in resurse umane o reprezinta evaluarea.

Ce este evaluarea?

Evaluarea performantelor profesionale individuale are ca scop aprecierea obiectiva a activitatii personalului, prin compararea gradului de indeplinire a obiectivelor si criteriilor de evaluare stabilite pentru perioada respectiva cu rezultatele obtinute in mod efectiv.
Din perspectiva manageriala, aprecierea rezultatelor unei activitati, raportate la obiectivele organizatiei si în relatie cu contextul real in care se desfasoara, constituie o conditie a oricarui demers de perfectionare sau de adaptare. La nivel individual, de organizatie sau de sistem, evaluarea efectuata in mod obiectiv  permite înţelegerea clara a deficientelor si deschide calea unor posibile îmbunatatiri.

Evaluarea performantelor profesionale individuale se realizeaza pentru:

  1.  Exprimarea si dimensionarea corecta a obiectivelor si criteriilor;
  2.  Determinarea directiilor si modalitatilor de perfectionare profesionala a salariatilor si de crestere a performantelor lor;
  3.  Stabilirea abaterilor fata de obiectivele adoptate si efectuarea corectiilor;
  4.  Micsorarea riscurilor provocate de mentinerea sau promovarea unor persoane incompetente.

 Cine face evaluarea?
Evaluatorul este persoana din cadrul organizatiei, cu atributii de conducere a departamentului in cadrul caruia isi desfasoara activitatea angajatul evaluat sau, dupa caz, care coordoneaza activitatea respectivului angajat.

Ce criterii alegem?
Criteriile sunt corelate cu MOA ( Matricea Organizarii Activitatii ).

Pentru a avea o evaluare obiectiva, se cere analiza posturilor si rolul acestora in structura organizatorica.
In vederea obtinerii unei eficiente maxime, aprecierea performantelor trebuie sa se integreze intr-un sistem adecvat de management al resurselor umane, în care trasaturile fundamentale ale responsabililor acestor activitati trebuie sa fie profesionalismul, corectitudinea si credibilitatea. Cei care raspund de evaluarea performantelor pot fi confruntati cu reactii de adversitate sau de contestare ale deciziilor lor.

Are calitatea de evaluator:

  1.  Persoana aflata in functia de conducere care coordoneaza departamentul/sectia/linia de productie in cadrul careia isi desfasoara activitatea salariatul aflat intr-o functie de executie sau care coordoneaza direct activitatea acestuia;
  2.  Persoana aflata in functia de conducere ierarhic superioara, potrivit structurii organizatorice a societatii, pentru salariatul aflat intr-o functie de conducere.

Surse de erori aparute in procesul de evaluare:
Probleme administrative ( necesita timp si bani pentru a implementa un sistem ).

Probleme de implementare (evitarea capcanelor de a crea asteptari nerealiste, ceea ce conduce spre deziluzie si frustare  in planul angajatilor ).
Probleme de evaluare in sine ( necesita politici de personal corecte corelate  cu legislatia in vigoare ).
Echipa noastra de consultanti va sta la dispozitie pentru a implementa MOA ( Matricea Organizarii Activitatii ), implicit procedura de evaluare a salariatilor.

„Dacă nu poţi măsura ceva, nu-l poţi înţelege,
Dacă nu-l poţi înţelege, nu-l poţi controla,
Dacă nu-l poţi controla, nu-l poţi  îmbunătăţi.”

H.I. Harrington

Leave a Reply